Norge kan spare 50 TWh i året ved full elektrifisering

Norge kan spare 50 TWh i året ved full elektrifisering

50 terawattimer elektrisk kraft vil kunne erstatte 100 terawattimer fossil energi da elektrisitet er dobbelt så effektivt som alternative kilder. Samtidig kuttes Fastlands-Norges CO₂-utslipp kraftig, sier Statnetts styreleder Jon Fredrik Baksaas.

Forutsetningen for en så kraftig reduksjon av CO₂-utslipp er imidlertid at det blir etablert vesentlig mer innenlands produksjon av fornybar energi. Statnett forventer at det bygges ut mer enn 30 TWh vindkraft fram til 2040.


Det er veldig gledelig at elektrifisering vil ha en så stor effekt på energibehov og reduserte klimagassutslipp! Det framstår nå som svært viktig for Norge å lykkes med å etablere ny produksjon av elektrisk kraft, som vindkraft og solkraft samt modernisere og effektivisere vannkraft fram mot 2040. Alternativet vil i verste fall være at vi importerer kullkraft fra Polen via våre nye utenlandskabler, sier styreleder Jan Helge Strømnes i Balcoo.  

En utfordring med de store planene om ny vindkraft er de potensielle konfliktene knyttet til arealbruk og forurensing av Norges verdifulle turområder.

Les mer om reaksjonene på planene for Europas største vindkraftanlegg her.

Les også et av våre tidligere innlegg om saken her.

Les mer om Statnett sine planer for elektrifisering av Norge her. 

Storstilt utbygging av vind og sol kan gi perioder med overproduksjon

På sikt vil storstilt utbygging av uregulerbar produksjon kunne gi utfordringer knyttet til fleksibilitet i elnettet.
Uten mer fleksibilitet som kan fange opp overproduksjon, vil utbyggingen av sol- og vindkraft etter hvert stoppe opp. Vi forventer derfor at det kommer mye mer lagring og ulike typer forbrukerfleksibilitet. Dette vil også bidra til bedre balanse i timer med lite sol og vind, sier Anders Kringstad som er leder for Markedsanalyse i Statnett.

Les mer om økt behov for fleksibilitet i energisystemene her.

Mer krevende å være energikunde

Ifølge Statnett forventes det økte svingninger i strømpriser over døgnet og høyere nettleie. For å gjenspeile de reelle kostnadene ved nettutbygging og drift skal det også bli dyrere å bruke mye strøm (effekt) på en gang. Over tid kan dette gjøre det mer krevende å være energikunde.

For å gi strømkunder trygghet for store svingninger i prisene og et tryggere elnett som blir godt utnyttet, er det viktig at vi i Norge arbeider systematisk med smart styring av effekt og etablering av fleksibilitet hos energikundene. Dette gjelder fra store industribedrifter til husholdninger, sier styreleder Jan Helge Strømnes i Balcoo.

Fakta om Balcoo

Balcoo leverer software og rådgivning til energibransjen.

Balcoo er en langsiktig partner for energiselskaper som vil forbedre sin lønnsomhet og gi merverdi til sine kunder gjennom fokus på digitalisering, effektivisering og bærekraft.

Selskapets visjon er å bidra til en bærekraftig framtid for mennesker og miljø ved å tilføre verdier til energibruker, energiselskap og samfunn.

Selskapet er lokalisert i Innovasjonspark Stavanger, som er et internasjonalt senter for innovasjon, forskning og næringsutvikling med over 150 bedrifter

6 Reviews on Norge kan spare 50 TWh i året ved full elektrifisering

 1. Great Ƅlog you have hеre but I was curіous if you knew of any
  community forums that cover the same tpiⅽs talkеd about in this article?
  I’d really love to be a part of community where I can get feedback from other
  experienced individuals that share the same interest.
  If yoᥙ have any suggestions, please let me know. Tһankѕ! http://www.jx1980.com/comment/html/?802748.html

  1. Thank you for your feedback on our blog! I don’t know about any community forums that cover these specific topics. When we write the blog, we collect information from many sources and choose what to write about.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *