Ditt viktigste miljøvalg i 2019?

Ditt viktigste miljøvalg i 2019?

Noe av det viktigste du kan gjøre for miljøet koster deg 10 minutter foran PCen og et par hundrelapper ekstra i 2019. Det kan redusere ditt CO2-fotavtrykk dramatisk. 

Vi vet at alle at bensin- og dieselbiler slipper ut mye CO2. Men har du tenkt over at strøm uten opprinnelsesgaranti kan være mye verre? 

For en gjennomsnittlig norsk husholdning som bruker 16 000 kWh pr. år gir 100% fornybar strøm med opprinnelsesgaranti CO2-utslipp på ca. 100 kg. Strøm uten opprinnelsesgaranti gir CO2-utslipp på 8,5 tonn for samme mengde strøm! 

Det tilsvarer en kjørelengde på 70 000 km med en moderne dieselbil (120 g/km) eller 17 reiser Oslo-London tur/retur med fly.

 

Hva er opprinnelsesgaranti for strøm?

Opprinnelsesgaranti er den eneste måten du som strømkunde kan sikre deg at du kjøper fornybar strøm. Eller for å være mer presis: Du sikrer at tilsvarende mengde fornybar energi blir produsert og levert inn på strømnettet. 

Strømmen som leveres til huset ditt er den samme, men pengene du betaler går til produsenter av fornybar energi.

Hensikten med opprinnelsesgarantier er å øke etterspørselen etter fornybar energi, og gjøre det mindre lønnsomt for produsenter som bruker ikke-fornybare energikilder.

Det gir deg som forbruker muligheten til å velge mellom fornybar og ikke-fornybar energi.

 

Les mer om opprinnelsesgaranti for strøm her.

 
Store CO2-utslipp fra strøm uten opprinnelsesgaranti

Har du lyst til å kjøpe strømmen din fra kullkraftverk i Polen eller atomkraftverk i Sverige? Det er i praksis det du gjør om du kjøper strøm uten opprinnelsesgaranti. Utslippene kommer ikke i Norge men oppstår i det landet den ikke-fornybare strømproduksjonen ligger. Utfordringen er bare at kloden vår ikke skiller mellom CO2som slippes ut i Norge eller i utlandet. 

Strøm med opprinnelsesgaranti gir CO2-utslipp på så lite som 6 g/kWh. Strøm uten opprinnelsesgaranti ga i 2017 utslipp på 531 g/kWh og var en miks av 16% fornybar energi, 27% kjernekraft og 57% fossil varmekraft (bl.a kullkraft og gasskraft). 

I NVEs årlige varedeklarasjon for strøm uten opprinnelsesgaranti er dette godt dokumentert.  

Les mer om nasjonal varedeklarasjon for strøm her.

 

Hvor blir det av den norske vann- og vindkraften?

Det er stor etterspørsel etter norsk fornybar energi i Europa. Store deler av den norske fornybare energiproduksjonen blir derfor solgt med opprinnelsesgaranti til strømleverandører i Europa som vil tilby fornybar strøm til sine kunder.

Dette oppleves kanskje provoserende for oss nordmenn siden 98% av vår kraftproduksjon er fornybar energi. Men denne strømmen kan ikke selges flere ganger, og den er allerede solgt til Europa til kunder som er villige til å betale litt mer for fornybar energi enn det mange av oss gjør i Norge. I 2017 var kun 19% av strømmen som ble solgt i Norge fornybar strøm med opprinnelsesgaranti.  

 

Hvordan kan jeg kjøpe 100% fornybar strøm?

Som forbruker kan du ta et aktivt valg for miljøet ved å velge en strømavtale med opprinnelsesgaranti. Det er strømleverandørene som kjøper sertifikater med opprinnelsesgaranti fra strømprodusenter og du må derfor henvende deg til din strømleverandør.  

Det første du kan gjøre er å sjekke din strømavtale. Gå inn på hjemmesiden og logg inn på “Min side” hos din strømleverandør og se etter informasjon. I leveringsvilkårene skal det stå informasjon om strømmen er fornybar. Hvis du ikke finner det, kan du ta en telefon eller sende en mail til strømleverandøren. Du kan også be strømleverandøren om å vise deg varedeklarasjonen for strømmen de selger deg. Der står det informasjon om strømmens opprinnelse. 

 
Dersom du får et ullent svar bør du bytte til en annen strømleverandør

Da bør du velge en leverandør som tar samfunnsansvar og gir god informasjon på sine nettsider om fornybar strøm. 

Eksempler på nettsider med god informasjon:

Glitre Energi i Drammen.

Helgeland Kraft i Mosjøen.

Sognekraft i Vik.

Det finnes også en rekke andre leverandører som tilbyr 100% fornybar strøm. Det er enkelt å sjekke priser på nettet og bestille strøm hos en ny leverandør. 

Ta et aktivt valg for miljøet! Kjøp strøm med opprinnelsesgaranti og redusèr ditt CO2-utslipp med mange tonn pr år. Det er vel verdt å bruke 10 minutter på?

Fakta om Balcoo

Balcoo leverer software og rådgivning til energibransjen.

Balcoo er en langsiktig partner for energiselskaper som vil forbedre sin lønnsomhet og gi merverdi til sine kunder gjennom fokus på digitalisering, effektivisering og bærekraft.

Selskapets visjon er å bidra til en bærekraftig framtid for mennesker og miljø ved å tilføre verdier til energibruker, energiselskap og samfunn.

Selskapet er lokalisert i Innovasjonspark Stavanger, som er et internasjonalt senter for innovasjon, forskning og næringsutvikling med over 150 bedrifter

One Review for Ditt viktigste miljøvalg i 2019?

  1. Takk for viktig påminnelse i dette blogginnlegget! Opprinnelsesgarantier er omstridt, men gir forbrukermakt og det bør vi i Norge også ta på alvor. Strøm kan bare selges en gang. Hvis folk og bedrifter i Europa kjøper vår strøm, hva får vi da tilbake?

    Det koster lite og betyr mye. Jeg har allerede kontaktet min strømleverandør!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *